Somlói borvidék

„ A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben.” Márai Sándor
 
 

A Somló hegy Magyarország legkisebb borvidéke. Magányosan emelkedik a föld felszíne fölé a Bakony lábánál. Méltóságteljes alakja megragadja az őt megpillantó embert, elgondolkodtatja, megállásra készteti. Vulkanikus talaja, jó mikroklímája adja különlegesen száraz, extraszáraz borait. Meglehetősen szeles, bár napfényben gazdag vidék, ezáltal mérsékelt éghajlatú. A lejtők miatt kedvező a besugárzás. Déli, napsütötte oldala termi a legjobb somlóit. A hegy a középkor óta egyik leghíresebb borvidékünk, híre egykoron Tokajjal vetekedett. A somlói bor híres a gyógyhatásáról, valamint az elhíresült nászéjszakák boráról. A hiedelmek szerint, azok a házaspárok, akik fiúgyermeket szeretnének, ott naponta somlói bort kell inni az asszonynak. Korábban Viktória királynő, és a Habsburg uralkodók kedvenc itala volt a somlói bor, és nem utolsó sorban a savai miatt a tengerentúli szállítást is különösen jól bírta.

Az itt élő emberek szívvel-lélekkel kötődnek a Somlóhoz, hiszen ősidők óta megélhetésük forrása. Borszeretetüknek és a hely különleges mikroklímájának köszönhetően az itt élő emberek egészségesek. Összetartozás és közvetlenség jellemzi őket.

Fazekas Borpince © 2018
Készítette:Kreátor Reklámstúdió